Google+ Followers

Friday, 25 December 2015

'berubah'

'kalau orang tu sayang kat kita, dia takkan suruh kita berubah'
kata2 ni tersebar luas di laman sosial. apa kesannya?
buat org betul2 tak nak berubah, tambah ego dan tambah keras kepala..memang betul kita terima pasangan seadanya tapi tak bermakna itu alasan utk kita tak nak berubah kpd kebaikan.
kalo isteri tak pakai tudung, suami nak isteri berubah supaya lebih terjaga auratnya..berubah kpd yg lebih baik itu kan apa salahnya? tanggungjawab suami tertunai, pahala suami isteri pun dapat.nothing to lose.
suami pula, jangan la baran sangat..padahal dh belajar dh yg sifat marah tu dekat dengan syaitan tapi duk ikut jugak baran tu. Rasulullah kan dh ajar cara2 handle bila rasa marah, first diam..then duduk. kalau ade lagi rasa marah, baring..ade lagi rasa tu? amik wudhu' dan solat. berubah la k.
sedangkan sebagai muslim pun kita disuruh agar memperbaiki amalan terhadap Yang Maha Esa.
Kita ada agama tak? Agama dh ajar kn? kenapa tak apply? saje buat2 bodoh ke cmne? Nanti org cakap "benda ni dh belajar since secondary school la", mula la nak sentap bagai.
'people nowadays'
berubah la utk kebaikan. slow2 xpe. xpe ke slow2 nk buat kebaikan? bukan benda baik kene buat cepat2 ke? (kawin tau plak nk cepat ye, amboi) hehe
takpe korang..Allah faham. selagi kita letak Allah dlm hati. =) smile emoticon

No comments:

Post a Comment