Google+ Followers

Sunday, 9 March 2014

KaWaN~

Bismillah

Apa kita faham ttg kawan?
Kawan tu sahabat ke?
Sama ke beza?
Tidak dapat dinafikan lagi,
kawan adalah pihak ketiga yg kita kenali sejak kita lahir ke dunia yg fana ini.
Selepas parents & siblings.

Again, siapakah insan yg bergelar kawan ini?
Kali pertama,
kita berkawan je dgn sesiapa,
lepas tu kita start pilih kawan yg sekepala dgn kita,
itu mentaliti masyarakat skrg,
Adakah ianya cara yg betul?

Sekepala tak semestinya kawan yg baik,
ia bermaksud kita serasi dgn wataknya kerana hampir dgn perwatakan kita,
Sebab tu ada geng surau, geng motor, geng kaki botol dan sebagainya.

Pilihlah kawan yg memberi manfaat kepada kita dan bukannya hanya serasi semata,
Selagi dia membawa kita ke arah yg betul, apa salahnya?
Bila lagi nak maju kan? ^^

Kita kadang2 sebelum pilih kawan, kita judge dia dulu..
Ada yg ikut perasaan dan persekitaran.

Bila dh kawan,
suka duka tu pasti ada,
Yang penting kita kene tahu bagaimana untuk menghadapi masalah bersama,
Kita boleh bersangka baik tapi jgn beri 100% kepercayaan,
sebab kita tak kenal mereka 100%.

Persahabatan berbeza dengan perkahwinan,
kedua-duanya boleh terpisah tapi biasanya sahabat lebih mudah utk bertaut kembali.

P/S
PrayForThem#MH370

Saturday, 8 March 2014

MH370

Bismillah...

Kali ni tetiba terasa nak berkongsi pendapat ttg pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200 flight MH370. 

Rasanya ramai jgak yg lain bercakap psl perkara ni sbb baru je terjadi semalam, 8/3/14.. 
Semalam jugak, berita ttg pesawat ni telah menduduki carta teratas dan telah mengalahkan berita ttg politik negara. =)
Mungkin ke disebabkan ianya melibatkan nyawa yg byk..

Baru je bermula servis pada tahun 1995, salah satu yg terbaik di dunia dan dianggap yg paling selamat. Twin-jet kot.. dengar je pun mcm dh yakin tapi.....
tak mustahil utk berlaku sebarang kemalangan. 

Oklah, aku harap yg terlibat dgn pesawat tu menemui jalan yg terbaik. Segalanya ditentukan oleh yang Maha Kuasa. Samada Dia mahu memberi sebarang pengajaran atau ujian pada hamba-hambaNya.

Under 300 passengers involve.
Kita dh risau sgt.. apa terjadi pada korban di negara Islam yg lain yg melibatkan beribu-ribu nyawa? masihkah kita ingat? unsolved.
 Jika kita sampai di tahap di mana kita boleh dijajah semula, bersiap sedia la untuk menghadapi sebarang kemungkinan yg ada. Bukannya nak berfikiran buruk tapi sebagai peringatan supaya kita selalu bersedia. Kita tak tahu bila ujian Allah tu datang. Besar ke kecil. 

Aku doakan keselamatan dan ketenangan buat semua yg terlibat dengan kejadian.. ini.. InsyaAllah~

Friday, 7 March 2014

Noktah Liabiliti

AAArrggghhh !!

Kau tu lelaki, takkan nk biar pompuan plak yg buat keje camtu?
Jangan buat alasan macam2. Orang yg gagal je suka buat alasan.
Kau dh gagal byk kali dalam hidup, banyak mana lagi kau nak?
Kita tak tahu bila peluang lain datang, Dah ade depan mata, grab !

Aku nk sgt tolong dia,
setiap kali bila dia yg buat keje byk,
aku rasa aku ni liabiliti pada dia dan semua,
Apa yg patut aku buat?

Nak tolong buat cara nak tolong bro,
Mana tahu dia tgh uji kau ke kn..
Apa kata kau try buat almost semua keje yg berat2.
Cover semua keje yg kau susah nk buat.

Tapi cukup ke dgn cmtu?
Dan adakah perasaan ni hanya datang pada aku,
dan bukan pada dia?
berapa byk kebarangkalian yg ada?

Kita tak tahu apa yg org lain fikir dan rasa,
sebaiknya kita kene slalu fikir keburukan yg kita buat pada org lain,
bukannya slalu menuding jari pada yg lain.
kalau tak, ego makin tinggi.

kadang2 aku termenung,
seolah-olah di dimensi yg lain,
memikirkan kesalahan2 yg telah aku lakukan,
Kesalahan yg tiada noktah.

Semua org buat silap,aku buat silap, kau buat silap,
Thomas Edison buat silap, even Rasulullah pernah buat silap dan ditegur oleh Allah sendiri,
Tak salah nak kesempurnaan tapi accept the fact that we are not the perfect creation.

tq~