Google+ Followers

Sunday, 26 October 2014

way of thought..

Way of Thought


Bila kakak aku yg keempat wassap aku; “ Ni akak baru merasa pakai Iphone.” Ok la tu, the first of our siblings yg pakai Iphone. If u guys know what i meant. This is my life. This is my family. This is how we handle things in everyday life. Haha. Semakin aku meningkat dewasa ni, perasaan sensitif tu semakin ketara. Sebab apa? Sebab aku hidup dlm ‘environment’ yg mendidik aku sebegitu. This world is ruled by many serious people. Tak percaya? Don’t even make fun of these kind of people. Diorang akan balas dgn cara diorang tersendiri dan ianya dilakukan secara serius. Paling teruk, sampai mati pun ada. Ini cara diorang. Their way of thought.

 

 

In our entire life, we try to follow the majority. Why? Ask yourself.

Why don’t we do something new? But of course it is something illegal and not religiously condemned. As long as it is right.

What if the real problem is the ‘trend’? people’s trend..

We follow because we don’t want to be looked weird in other people’s eyes? What else? Is it because the majority is always right?

What is your way of thought?

Do we have our personal thought? No? Yes?

Do we follow our own thought? Or following other people’s thought? Why?

Mentality..this is the key. Mentality is guided by mind. But our mind is very easily distracted. Distraction !

 

Lagi satu suka aku nak ingatkan,

Salah faham dan pertengkaran kebanyakannya kerana salah ‘nada’ dalam perbualan. Nada macam marah, padahal bukan marah. Niat baik. Cuma salah nada dalam perbualan. Keluarga atau kawan yang mendengar mungkin boleh salah faham hanya kerana itu. Niat baik itu mulia. Tidak dinafikan lagi. Tetapi manusia tak nampak niat. Tak dengar niat. Tak dapat sentuh niat. Tak dapat rasa niat. kalau dah tahu kelemahan tu, cubalah perbaiki. Jangan mengharap orang lain yang berubah untuk kita. Penting diri namanya tu. Seeloknya kita sendiri yang perbaiki kelemahan kita.

Aku cakap benda ni sebab aku sendiri pun ada kelemahan ni dan aku percaya bukan aku seorang sahaja dalam dunia ni yang ada kelemahan ni. Dapat pahala usaha nak jadi lebih baik kan. Aku ada empat orang kakak dan aku seorang lelaki. Banyak kali juga aku hampir bertengkar dengan diorang sebab beberapa perkara dan antaranya adalah sebab salah penggunaan ‘nada’. Bila aku dah ok, kakak aku pulak yang asyik salah nada. Ada yang sorang ni tak nak mengumpat tapi suka cakap banyak sambil ungkit cerita lama. Aku cakap sepatah, seratus patah dia balas. Aku decide untuk diam je lah. Malas nak bazir tenaga. Bila dah habis cakap, baru dia sedar pastu “Astaghfirullah2”..haha. selalu orang kata aku sensitif. Tapi dalam kes ni, siapa pulak yang terlebih sensitif?.. dulu aku kene jaga perasaan kakak2 aku, sekarang bila semua dah bersuami, kene jaga hati abang2 ipar pulak. Huhu..bila cuti semester je, pening nak tumpang rumah kakak yang mana. Rumah ayah jauh. Bila tak ada yang dekat kita merungut. Tapi bila dah ada yang dekat, masalah macam ni pula yang muncul. Merungut lagi..haha

Apa pun, ini semua sebahagian dari kisah benar aku. Kalau korang ade kehidupan yang lebih sukar, aku harap korang sentiasa tabah dan bersabar. Allah suka orang yang banyak bersabar. Banyak disebut dalam Al-Quran. InsyaAllah, Allah akan beri kemudahan di saat yang terbaik. Manakala kepada sesiapa yang mempunyai kehidupan yang lebih baik, bersyukurlah banyak2. Jangan lupa pada siapa yang memberi rezeki. Jangan tindas yang di bawah, malah bantu mereka. Kesenangan yang kita dapati itu sebenarnya juga merupakan tanggungjawab untuk membantu yang kekurangan dan bukan hanya memuaskan nafsu diri sendiri. Duit gaji yang kita dapat tu kadang2 bukan rezeki kita sahaja. Boleh jadi rezeki ibu bapa, adik beradik, kawan2 malah pengemis di jalanan.

Aku tak nak jadi naif selama-lamanya....(bayangkan kata2 aku ni bergema)

=)

 

 

 


 

Sunday, 14 September 2014

PonDer~

The reason why I’m writing about myself a lot..is because I’m not a person whom people talk much about. I can describe myself such these situations. I could be famous and alone at the same time. Though they are different thing. Sometimes I feel like I have a lot of talents but feel useless at the same time. I can draw well, I can play sports, I can sing quiet well and my studies are quiet well too. What is wrong with me? What is blank? What can I do to improve myself even for just a few percentage? There are rather a lot of things that I wonder about.
Some people use their life stories to inspire others. Then as a reader, we would probably expect that the writer is an amazing person. Since when the writer became amazing? Is it just the moment before he/she writing the story? No one would ask that. We simply just being amazed by it and leave some positive replies (if you can reply). If their stories influenced greatly to us and we accept it rationally, then it is good for both writer and us. Surprisingly, at the moment, we starting to gain positive spirit to do whatever pleases us.
[Before I go any further in this writing, I want to tell that I’m not that excellent in English. This is one of my way to improve it. So, yeah..hehe]
I’m joining a theater club at my university starting from last year. When I was still a first year student. Through a year and still, I forgot about why I’m joining the club aside from merit matter. I found that the club is very interesting, full with stress, tiring and enjoyment. However, I could never bonding any deeper than this with them. It is just that I sense there is something different between me and them. Being in theater, we would probably risk our ‘aurat’ and our personality in order to produce a theater. That is a celebrity personal life nowadays. That is a part of nature in theater life. That is why I never want to be an actor. Realizing the risks that hardly bond with myself. This is me. Even I cannot change myself that easily. This is a religion matter. For me, religion is everything. It guides us in this life. It is a matter whether we want to follow or not. How strong our relationship with our own religion? It is not something that we can just take for granted. Right now, I understand why I’m different from them. We can talk normally to each other every day, get along together. But in some situations, we take different path.
    Alright, love life.
Actually, I’ve never had someone in my life. There is once, but then I realize that it was a false feeling on my behalf and quickly ending it with a break up. I don’t want to hurt her much more before it is too late. Feeling sorry for that girl until now. I always go alone everywhere and being alone for these teen age, somehow I find it not bad at all. I can walk faster in a shopping mall. I can do whatever I want. I can buy whatever I want. While other see me as a poorly lonely guy on the street. I just still don’t meet a girl that can shake my world wonderfully yet. For god sake, I’m at my early 20s. Waiting for the right moment is a better way for a guy like me. I’m not a playboy anyway. Some men would feel annoying with that sentence. Haha.. whatever.
      Currently, I’m reading the ‘Autobiography of Jack the Ripper’. An infamous killer in the early 20 century. Honestly I’m not very sure about how valid it is. Imagine this, a killer whom once succeed in hiding his identity suddenly reveal it and with ease published as a book. Is he still alive now? Why did he reveal his identity? Or at least why it can be found quiet easily? He should burn with it along with his death. Mystery is all it takes. I’ve always wonder about this case whether it is true or not. Is it just a fiction story created by white species? As a person who have interest in detective story like me, I can’t help but think about it. Curiosity.


Thursday, 19 June 2014

uncle teksi

‘Do you know what proof the existence of a writer is? His or her writing. Instead of just starting with it as a hobby into work into audience enjoyment, it also a life for him/her.’  
     
Kita hidup dalam dunia ni...sejak kelahiran, pra-sekolah, sekolah rendah, sekolah menengah, Matrik, Asasi, Ijazah, Master, PHD.. sepanjang garis masa tu, kita alami macam2 benda, paling famous sekali, bab percintaan. Soal ini bertambah kritikal lagi apabila jumlah perempuan di tempat2 pengajian meningkat pada masa kini, menambahkan lagi kebarangkalian berlakunya percintaan. Bilangan pasangan makin ramai. Sambung sana, sambung sini. Putus sana putus sini. =p.
      
Ada satu hari tu aku baru balik dari KLCC, on the way ke kolej, aku naik teksi. Petang lagi masa tu. Uncle teksi dengan aku pun mula menyelusur lingkungan Budi di UM. Lalu sahaja depan bangunan PASUM, ramai budak perempuan PASUM lalu kat tepi jalan. Owh ye, diorang baru habis kelas. Tiba2 soalan yang tak dijangka diajukan oleh uncle teksi, “you takde girlfriend ke?” Haaa? Aku terus terdiam kaku seketika. “takde uncle.” “Haiiyaa ! ramai nice girls sini, pilih laa”..dengan senyum sinisnya. Haih, uncle, kalaulah semudah itu. Girls sini sume high taste la uncle(alasan refleksi). Really i have to think about that now? I’m just 21 yo. Tengok kat Korea, umur 30+ baru cari jodoh..huhu
      
Haihh..entahla dunia ni, cari pasangan awal pun salah, lambat pun salah. Tak cari nanti kata gay lesbian lah..mulut manusia. I do think that i’m still young to get deep into this matter. Orang sekarang ni lambat matangnya berbanding oldtimers. Bagi la masa panjang sikit kenal hidup ni sebelum jaga anak dara orang. Kalau dah sampai jodoh tu, terima je la..tolak rezeki plak nanti. Ada la tu hikmatnya Allah kurniakan. Bila dah dapat jodoh, bersyukur. Tak semua orang dapat jodoh kat dunia ni. Kecik2 dah jumpa Ilahi.
      
Buat masa ni aku tak rasa pun kekosongan tanpa percintaan dgn anak dara. Kekosongan yang aku rasa sekarang, cinta antara aku sebagai hamba kepada Allah. Pencipta aku, pencipta kita. Sekuat mana?

     
#perkongsianringkas #Thank you for your time~ =)

Sunday, 1 June 2014

randomness everywhere~

Entry 18#

Sekarang aku ada di rumah kakak ‘kedua’ yang bertempat di Bandar Baru Sungai Buaya, Rawang, Selangor. Hmmmm.. keluhan dan keluhan. Tu je yang biasa kita buat, tersengaja buat dan tak tersengaja kita buat. Kita tahu tak elok selalu mengeluh. Kenapa kita mengeluh? Apa yang buatkan kita mengeluh? Kucing pernah mengeluh? [tetiba].

Baru2 ni aku dilanda masalah duit. Entah kenapa semua serba tak kena. Ujian Tuhan? ‘part of it’. Apapun, disebabkan itu aku mungkin kena batalkan beberapa plan yang dirancang sem ni. Maybe ada student lain macam aku jugak yang tak pernah dapat duit belanja dari parents setiap semester. Bergantung pada biasiswa sepenuhnya. Walaupun tu sebenarnya tanggungjawab mereka. So, kalau aku rasa bersalah untuk minta atau pinjam duit parents, salah ke? Dah hujung2 dah ni, masalah ni timbul. Sampai terbawa-bawa dalam mimpi pun ada dan bermacam-macam jenis mimpi. Kadang2 fikir terlebuh sangat, pastu mimpi sampai kena berhenti belajar sebab tak cukup duit(-,-)’. Walaupun sebenarnya rendah harapan untuk plan tu dilaksanakan. Saja aku ‘italic’kan perkataan bahasa Inggeris. Ada novel Melayu sekarang bagi statement: tulisan bahasa Inggeris dalam novel ini sengaja tidak disengetkan untuk nampak hidup seperti perbualan urban sekarang. Huhu..bahasa rojak la katakan kan.

Status? Haihh...hehe. aku ‘rasa’ aku boleh dianggap single lagi. Walaupun dh ada tersuka kat someone. Cuma..masalah sebab tak declare? Malu2 lagi? Haha..si dia..si dia. Sabar je lah. Setakat ni, aku tak pernah jumpa dia face 2 face lagi. Contact2 camtu je. Takde kesempatan lagi. Padahal rumah bukan jauh sangat pun. (.,-). Aku pun takde pengalaman dating2 nih.. kaku je nanti. Ahahaaa... apakah cinta terbaik yang aku boleh buat? Cinta tak salah. Cinta itu suci. ‘Cara’ mesti betul. ‘Cara’ boleh mengubah persepsi manusia terhadap sesuatu. Kahwin bukan senang woi.. Kahwin sekarang pun dah macam2 gaya. Kahwin kat laut, kahwin kat panggung wayang. Kesian Tok Kadi.

Yes !! aku seorang yang sensitif. Aku mengaku. Tak ramai girls yang suka guys yang sensitif..yeke? haha..tak kisah la. Bukan mudah nak tukar habit. Ada orang kata, berubah untuk seseorang itu baik. Ada orang kata, lebih baik jadi diri sendiri. Apapun, aku cuba ubah mana yang boleh ke arah positif. Tapi kene kawal sebab nanti mudah bergaduh, tak mengalah. Dah pernah hampir berkelahi dengan orang tua pun waktu dulu. Salah pendapat, biasalah. Macam2 persoalan timbul terhadap diri sendiri. Aku ni...garang ke? Atau tegas? Pendiam sangat? Kalau aku sendiri tak kenal perangai aku, tak rasa macam ada kegunaan aku di situ..huhu [episod siapa aku?]

Dalam dunia sekarang ni. Kita lebih berfikir ke arah negatif. Alhamdulillah, at least pada benda2 kecil. Sebab tu dunia ni masih aman. Tapi ingat, kita dah jadi witness kepada penindasan terhadap negara2 Islam sekarang. It is Predictable though. Dalam Al-Quran pun dah bagi petanda akhir zaman. Kita mungkin rajin baca Quran. Tapi cukup ke kalau sekadar baca? Cukup ke kalau sekadar tahu maknanya? Bukankah kita juga perlu hayatinya? Mengamalkannya? Mestilah, aku sendiri pun tak capai goal tu lagi. Still, ini adalah peringatan buat muslimin & muslimat semua. Sekarang dah 437 patah perkataan. =p

Harap anda2 semua paham lah ye apa yang tertulis ini. Kadang2 ada ayat yang makan dalam. Sorry~ (.o.) gomennasai !
[dalam kehidupan seharian aku pun, terkadang aku menggunakan bahasa atau ayat yang sukar difahami..huhu,member sendiri pun tak paham.]




Friday, 9 May 2014

sociopath !!

Bismillah..
Entry kali ni aku just nak share pasal one part of my ‘habit’ which is being… a sociopath fellow. Sherlock Holmes? Haha. Dia lebih sikit la. Dia high functioning sociopath. So apa bendanya tu sociopath. Tak jauh beza pun dgn psychopath. Cuma sociopath ni takde masalah dgn kehidupan sosial diorang dan dia mempunya sesuatu keinginan lain iaitu ingin tahu sesuatu secara lebih dari kebiasaan. (setakat yg aku paham, jika salah sila komen)
Ikut seseorang senyap2 dari belakang. Mana ade dari depan, ko nak kantoi?, kebarangkalian untuk mengetahui jadual waktu orang lain. Senang citer macam stalker la.. well, honestly kadang2 aku jadi stalker. Jahat? X baik? Huhu.. yeke? Cuba bukak fb, Instagram, twitter, mana yang ade bf atau gf. Obviously korang pun akan cuba bukak profil si dia tak kisah la di mana2 laman sosial pun. There, I understand that you just wanna check him/her constantly or continuously, but yes, you are already become a stalker. Memang dahsyat la kalau tak tengok langsung, 100% trust. Susah nak cari orang camtu.
Aku taklah expert pasal cinta2 ni, tapi yang dh jumpa cinta tu mesti timbul perasaan nak berhubung selalu, nak jumpa selalu, jalan2 selalu dgn dia. Normal la kan. So ade baiknye jgak la kan jadi stalker kadang2?
However, most people akan rasa takut dgn org cmni sbb tahu macam2 pasal seseorang. Jangan salahkan sesiapa. Kita patut tahu & sedar saat kita upload macam2 gambar atau status kat laman sosial. Orang lain akan tengok. Mungkin diorang akan push the ‘like’ button. Ko dah taip status peribadi kt fb, pastu nak expect orang lain tak tahu, then someone tanya pasal status tu, tetiba ko tuduh dia tu stalker. Haha.. lawak la. Hal peribadi, lain kali tulis kat diari je. Aku faham, sharing is caring. But hati2 la ea. Apatah lagi jika orang tu heboh2kan status tu kat orang lain.. retak ulu hati kan?
Aku bukannya stalk ape pun, stalk assignment. Stalk status tu biasa la. Bukak fb je terus keluar status macam2. Tertengok la kan. Tapi jangan risau, aku x kan hebohkan benda2 yg memalukan. Aku simpan je. Gelak sensorang. hehe 

Remember this, if u don’t wanna be stalked, please don’t put picture or type anything in social network.  =)

Saturday, 3 May 2014

DREAM [Let It Go]~

        Bismillah. Bila bercakap tentang mimpi. Aku sendiri pun bukan mudah untuk bermimpi. Kadang2 baru alami. Pelik2 plak tu. Mimpi tiba-tiba dah jadi menantu sapa ntah..haha. Mimpi member aku tetiba free hair. Macam2 lah. Mimpi yang ade sampai buat aku menangis masa tidur pun ada. Masa tu mimpi arwah mak meninggal dunia. Padahal masa tu dia hidup lagi. Tambah sedih lagi bila mimpi tu jadi kenyataan beberapa tahun kemudian. Not instantly la kiranya. Padahal masa tu aku mimpi siang2 kot. Biasa kan kita neglect je mimpi siang2 ni. Tak sangka boleh jadi petunjuk jugak. Well, masa tu pun aku masih sekolah rendah dan arwah mak juga yang kejutkan aku dari mimpi tu sebab dia Nampak mata aku berair masa tidur. Tu sebab aku mimpi dia meninggal dunia la. Aku terus bangun dengan terpinga-pinga dan pada masa yang sama gembira sebab arwah mak masih ada. Tapi aku tak bagitau dia pun apa yang aku mimpi. Kalau boleh aku nak lupakan je. Buat2 tak pernah mimpi macam tu. Huhu..sedih la plak. Mimpi hantu setakat ni takde lagi. Alhamdulillah. Cuma bila aku demam, aku sering bermimpi sesuatu yang bersifat abstrak dan menakutkan. Bukan ade hantu tapi suasana dalam mimpi tu menakutkan. Takde bentuk dan sentiasa bergerak secara rawak. Mostly mimpi ttg keduniaan. Maybe semua orang mimpi mcm aku sebab aku pun orang/manusia.huhu…tafsir mimpi? Aku pernah baca la tapi aku tak ambil sesrius sgt mengenai ramalannya. Just baca sebab terjumpa buku tu kat ‘library’. Maybe kalau boleh tafsir mimpi dengan tepat tu merupakan satu ‘skill’ kot bagi sesetengah orang. Masa kat universiti, time aku still first year, ex-roomate aku yang sorang ni kerap plak bermimpi. Nama dia Muiz (bukan nama sebenar) =p. Bila bangun2 je, ‘share’ apa yang dimimpikan. Haha. Dah macam story teller di waktu pagi. Tapi bukan senang sebenarnya nak ingat semula apa yang kita mimpi. Aku pernah cuba dan ianya susah. Kadang2 memang tak dapat ingat langsung. Tak boleh ke mimpi Nampak jawapan exam ke..haha.. Memang semua ‘student’ nak la kan?. 

Monday, 28 April 2014

Anything in head

Bismillah,
Salam sejahtera.

Recently president of US came to my university which is University Malaya for your information just in case you, the reader of my blog doesn't know yet. I'm sure most of people in Malaysia know about him coming to Malaysia and for what. 
However, that is not the point for this entry. 
Sehari sebelum beliau dtg UM, aku pegi fakulti pendidikan sbb ade 'discussion' subjek. Masa nak balik semula ke kolej, aku decide utk jalan kaki je sambil bawa a big scroll of manila card. Guard UM nampak aku penuh dgn suspicious. haha..
"Sorry bang, jangan risau..ini bukan senjata. Lagipun Obama dtg esok bukan hari ni." huhuuhu. Anyway, guard tu still record kad matrik aku. I don't know for what.
Taking back my matric card and go away. 
One more thing, jalan yg akan dilalui oleh kereta beliau telah ditar baru..perghh

By the way, who know about this particular young girl named Aisyah Syakirah? 
Quiet popular girl. A blogger, vlogger, muslim girl icon and also one of my junior in my college right now. High status family background. TNC's daughter. Seriously, i never know her until she came to UM. haha 
That girl loves drawing and painting so much. You can see those drawing at her twitter and instagram.

The point of this entry actually is someone quiet special ask me to write anything currently in this blog. I don't know what to share this time actually. Pretty busy with college project and study right now. The exam is just around the corner and we know the marking scheme in UM is very tough. When you answer the exam and you quiet satisfied, i suggest for you to think again. That is one of the pressure being a student in the best university in country. Always chase other great international university in the world. -,-

Anyway, thank you for your time. =)







Monday, 7 April 2014

SiMplE

simple, simple dan simple.

kita suka benda simple, tapi kita juga tak suka benda simple..hmmm
starting dh buat pening..haha
relax~

try je la baca novel, benda simple ni biasanya dh dpt agak apa yg akan berlaku. Kita slalu bosan kan kalau cmtu tapi kita suka jika ada kelainan atau plot yg tidak diduga.
tgk cite hindustan yg sampai 3 jam tu pun masing2 try jadi peneka. starting mcm mne, habis mcm mne..huhu, biasa la tu. Ni mesti hero cite ni asyik point kat dia je, aaa..ni dh sah jadi awek dia ni nnt pastu dtg laki lain try cutting in lah..pastu buat2 kenangan sikit, main buaian..nyanyi2, peluk pokok sana, peluk pokok sini..jangan sampai peluk pokok duri dh la, main air hujan sikit atau air bomba. [bese la cite bollywood].
huhu

Related to our own life, kebanyakan kita suka benda simple yg terjadi pada kita. tgk status profile fb/twitter pun dh tau kot..hye saya Karim, i'm just a simple person. =)

Kalau nk cite psl awek ni, urmmm..hmmmm..haha
bagi aku 21 tu muda lagi nk masuk alam2 perkahwinan utk zaman skrg, at least bagi aku. for guys yg muda2 lagi tu, bukan nk halang korang kawin..dh mampu zahir batin tu, kawin je lah. Diri masjid, benda baik tu.
aku bukan x nk kawin, tapi buat masa ni ade alasan yg kukuh utk aku hold dulu benda2 cmni. However, jodoh di tangan Tuhan.

Bab2 cmni girls suka la..hehe
boley buat discussion session lagi psl ni. "aku x kisah janji hensem"..huhu
tu la yg biasa aku dengar. aku pasang je telinga tapi mata pandang lain buat2 tak ambil kisah. lebih baik cmtu sebelum girls tanya aku soalan2 yang aku susah nk jawab. phm2 je lah.

Ooopss, dh nk ujan la plak. k lah, kene stop dulu..happy reading. =)



Sunday, 9 March 2014

KaWaN~

Bismillah

Apa kita faham ttg kawan?
Kawan tu sahabat ke?
Sama ke beza?
Tidak dapat dinafikan lagi,
kawan adalah pihak ketiga yg kita kenali sejak kita lahir ke dunia yg fana ini.
Selepas parents & siblings.

Again, siapakah insan yg bergelar kawan ini?
Kali pertama,
kita berkawan je dgn sesiapa,
lepas tu kita start pilih kawan yg sekepala dgn kita,
itu mentaliti masyarakat skrg,
Adakah ianya cara yg betul?

Sekepala tak semestinya kawan yg baik,
ia bermaksud kita serasi dgn wataknya kerana hampir dgn perwatakan kita,
Sebab tu ada geng surau, geng motor, geng kaki botol dan sebagainya.

Pilihlah kawan yg memberi manfaat kepada kita dan bukannya hanya serasi semata,
Selagi dia membawa kita ke arah yg betul, apa salahnya?
Bila lagi nak maju kan? ^^

Kita kadang2 sebelum pilih kawan, kita judge dia dulu..
Ada yg ikut perasaan dan persekitaran.

Bila dh kawan,
suka duka tu pasti ada,
Yang penting kita kene tahu bagaimana untuk menghadapi masalah bersama,
Kita boleh bersangka baik tapi jgn beri 100% kepercayaan,
sebab kita tak kenal mereka 100%.

Persahabatan berbeza dengan perkahwinan,
kedua-duanya boleh terpisah tapi biasanya sahabat lebih mudah utk bertaut kembali.

P/S
PrayForThem#MH370

Saturday, 8 March 2014

MH370

Bismillah...

Kali ni tetiba terasa nak berkongsi pendapat ttg pesawat Malaysia Airlines Boeing 777-200 flight MH370. 

Rasanya ramai jgak yg lain bercakap psl perkara ni sbb baru je terjadi semalam, 8/3/14.. 
Semalam jugak, berita ttg pesawat ni telah menduduki carta teratas dan telah mengalahkan berita ttg politik negara. =)
Mungkin ke disebabkan ianya melibatkan nyawa yg byk..

Baru je bermula servis pada tahun 1995, salah satu yg terbaik di dunia dan dianggap yg paling selamat. Twin-jet kot.. dengar je pun mcm dh yakin tapi.....
tak mustahil utk berlaku sebarang kemalangan. 

Oklah, aku harap yg terlibat dgn pesawat tu menemui jalan yg terbaik. Segalanya ditentukan oleh yang Maha Kuasa. Samada Dia mahu memberi sebarang pengajaran atau ujian pada hamba-hambaNya.

Under 300 passengers involve.
Kita dh risau sgt.. apa terjadi pada korban di negara Islam yg lain yg melibatkan beribu-ribu nyawa? masihkah kita ingat? unsolved.
 Jika kita sampai di tahap di mana kita boleh dijajah semula, bersiap sedia la untuk menghadapi sebarang kemungkinan yg ada. Bukannya nak berfikiran buruk tapi sebagai peringatan supaya kita selalu bersedia. Kita tak tahu bila ujian Allah tu datang. Besar ke kecil. 

Aku doakan keselamatan dan ketenangan buat semua yg terlibat dengan kejadian.. ini.. InsyaAllah~

Friday, 7 March 2014

Noktah Liabiliti

AAArrggghhh !!

Kau tu lelaki, takkan nk biar pompuan plak yg buat keje camtu?
Jangan buat alasan macam2. Orang yg gagal je suka buat alasan.
Kau dh gagal byk kali dalam hidup, banyak mana lagi kau nak?
Kita tak tahu bila peluang lain datang, Dah ade depan mata, grab !

Aku nk sgt tolong dia,
setiap kali bila dia yg buat keje byk,
aku rasa aku ni liabiliti pada dia dan semua,
Apa yg patut aku buat?

Nak tolong buat cara nak tolong bro,
Mana tahu dia tgh uji kau ke kn..
Apa kata kau try buat almost semua keje yg berat2.
Cover semua keje yg kau susah nk buat.

Tapi cukup ke dgn cmtu?
Dan adakah perasaan ni hanya datang pada aku,
dan bukan pada dia?
berapa byk kebarangkalian yg ada?

Kita tak tahu apa yg org lain fikir dan rasa,
sebaiknya kita kene slalu fikir keburukan yg kita buat pada org lain,
bukannya slalu menuding jari pada yg lain.
kalau tak, ego makin tinggi.

kadang2 aku termenung,
seolah-olah di dimensi yg lain,
memikirkan kesalahan2 yg telah aku lakukan,
Kesalahan yg tiada noktah.

Semua org buat silap,aku buat silap, kau buat silap,
Thomas Edison buat silap, even Rasulullah pernah buat silap dan ditegur oleh Allah sendiri,
Tak salah nak kesempurnaan tapi accept the fact that we are not the perfect creation.

tq~

Tuesday, 11 February 2014

SOUNDCLOUD~

slm, hye korang..
nk share link je ni psl sound cloud..hehe
and my share di situ~huhu

https://soundcloud.com/senjuu-1

happy listening.
=)

Friday, 24 January 2014

Gamophobia

Bismillah..

Aku tak tahu korang tahu atau tidak apa itu gamophobia. Ia berkenaan perasaan takut untuk melangkah ke alam perkahwinan. Mmg tak dapat disangkal lagi perasaan sebegitu wujud. Apatah lagi yg terlalu mencari kesempurnaan pada seseorang untuk dijadikan pasangan hidup. Tanpa sedar, akhirnya kita jadi bujang terlajak dan anak dara tua. huhu

Tak salah nk cari yg terbaik tapi percayalah, nk cari yg sempurna mcm yg kita nk mmg xde. Sebab ape? sbb imaginasi itu luas dan boleh take over pemikiran kita terhadap sesuatu contohnya dlm pemilihan pasangan.

Ada yg hensem, tapi panas baran..Ada yg cantik tapi tak pandai nk jaga hati. Hensem/cantik,baik,lucu..Biasanya benda2 cmni pun dh cukup buat sesetengah org.
Ada yg dh ok, match sume tapi ada masalah politik plak..hehe

Apa pun jodoh itu di tanganNya. Tak semua org dpt jodoh di dunia ni. Meninggal awal contohnya. So, yg dh berkahwin tu bersyukur la byk2 sbb diberi kesempatan.
Cabaran dan dugaan selepas perkahwinan tu cerita lain la kan.
Jadi kenapa rasa takut untuk berkahwin walaupun dh mampu? Bagi perempuan, mungkin ada yg takut untuk bersalin. Lelaki, aku tak tahu lagi setakat ni.

haha..aku teringat masa kakak aku kawin, ada sorang pak cik tu dtg tegur aku, maybe sbb dia nmpk aku mcm termenung kat majlis tu.. "Sabar ea..nnt awak pulak." Aku tekejut jgak masa tu..tiba2 je..huhu. tak tahu nk cakap pe. Padahal aku tgh pikir psl nk tido kat mne mlm tu sbb rumah aku tak la besar mne dan sedara mara ramai dtg nk bermalam skali..haha.

Orite, berkenaan dgn tajuk ni. Ada sorang girl ni yg aku baru kenal.Ssshhh.. Aku pernah tanya dia dh ada bf ke? Dia kata dh. Mmg aku dh agak pun sbb dia tu cantik la jgak.
Pastu aku bgtau kat dia.." Owh, moga bahagia, kahwin nanti jgn lupa ajak member." (ayat common). Tiba2 dia balas, " Nth la." hmmm? Aku pun mcm pelik la jgak kn. Eh dia ni tak yakin dgn lelaki tu ke ape. Dia tak bgtau sbb pe cuma aku agak dia ni mmg tak ambil tahu sgt psl kawin nih. Maybe dia takde keyakinan dlm diri dia sendiri psl tu..whatever. Aku harap dia heppy cukup.

Bla..bla..blaaa..ni cerita aku..Maybe korang ada cerita yg lagi menarik ttg ni..kalau nk kongsi kt sini pun boleh..huhu

bye~ =)



Thursday, 23 January 2014

Part of Me~

Bismillah,

This time, aku cuma nk kongsi psl org atau lelaki jenis apakah aku ini..haha. well, at least for now. This is for future references of course. =)

Aku pun tak tahu mcm mne aku boleh terpikir nk buat entry psl ni kali ni. Maybe sbb aku slalu pikir aku patut sedar aku ni siapa kot kat muka bumi yang fana ini..hoho

Sebagai hanya seorang lelaki yg dilahirkan di kalangan adik-beradik, korang patut tahu jantina yg lain tu kan. Maybe org lain yg lahir sama jantina dalam kalangan adik-beradik diorang dapat berinteraksi dgn lebih baik kot. Bukannya nk bgtau yg aku ni tak bergaul baik dgn siblings aku yg lain, cuma sbb yg lain perempuan, aku start bermain benda yg lelaki main sensorang. Lagipun jarak umur aku dgn kakak aku yg last ialah 7 tahun. So, bergantunglah pada korang rasa 7 tahun tu lama atau sekejap and for sure I can't be the only in this world yg bernasib begini. Bagi aku tempoh tu lama la jugak tapi takkan sampai aku nk salahkan parents aku plak kn. Bersyukur je la. Lagipun aku takde masalah dengan perkara tu. Axiomatically, I mean, obviously sbb aku ok lagi sampai skrg. Nampak tak hancur bahasa Melayu kat sini. hehe..Gudluck on following that. huhu

So faham2 je lah dengan persekitaran aku sejak kecil yg begitu, janganlah salahkan aku kalau aku ni bukan jenis lelaki yg korang sangka sama seperti lelaki lain. Maksudnya bersikap kasar dan sebagainya. Aku bukan lembut cuma mudah bertolak ansur. Manja? U can decide that after u know me well.

This year aku 21. Masa kem yg lepas, senior aku yg 2,3 tahun older dh start bincang psl pasangan hidup dengan rancaknya, berkumpul satu meja pastu kongsi taste masing2..haha. Tapi benda tu normal la kan. Even aku pun, mmg tipulah kalau aku tak pernah rasa nk bercinta bagai. Judge me? Please..Tapi buat masa ni, aku malas nk pikir sgt psl tu. Setakat berkenal-kenalan jelah dulu. Nak genggam tangan seorang gadis utk jadikan teman hidup mmg aku tak mampu lagi buat masa ni, so buat pe aku sibuk nk couple skrg. Aku sedar siapa aku dan mmg realitinya itu. Aku bukannya anak raja, anak org kaya raya, anak Cancellor or TNC..huhu

Biasa la kalau aku pegi shopping barang sorang-sorang kat mall, slalu sgt couple lalu lintas. Aku sangka baik je, owh diorang dh mampu la tu nk kawin and taniah. Walaupun usia diorang 5 tahun lebih muda dari aku. Malas nk pikir sgt.

Btw, aku ni jenis yg kalau ade girl suka kat aku, aku try recommend lelaki lain dulu daripada aku. Aku tak tolak girl tu cuma aku bagi dia pilihan lain dulu sebelum aku. Ok, maybe kat sini korang rasa aku ni pelik atu nth ape2..ahaha. fine, aku tak kisah. Kalau girl tu betul2 ikhlas suka kat aku, dia tetap akan dtg kat aku. Aku terlalu merendah diri? Maybe. Sbb aku bukannya sempurna mana pun. Ramai lagi lelaki kat luar tu yg lagi macho, hebat, kacak. Kalau camni pun aku mengalah, so, psl rampas-merampas ni, mmg lagi tak la.

Bab nk ajak pegi tgk wayang sume tu mmg aku fail. haha..So aku tak rasa budak bandar minat kat aku.huhu, and maybe sebahagian besar budak kampung sbb budak kampung pun dh maju skrg. Tgk wayang dgn couple ni benda yg dh lapuk sbnrnya tapi still menjadi skrg selain ajak mkn makanan special2 atau jalan kt tempat yg best.

Buat lawak? well, occasionally tapi bukan setiap masa. Aku mmg tak suka honestly kalau org tu perli setiap benda aku cakap sbb perkara tu buat semua benda mati. Tak kisah la niat korang nk bergurau ke ape cuma jgn la slalu sgt nnt jadi sgt annoying. A kind of bullying in a way for me. Kesan dia boleh kurangkan keyakinan pada org lain. Sometimes i'm serious. Ada satu kes sampai aku hampir bertengkar dgn pak cik mne nth, lama dh, pukul brother geng mengaji sampai hampir pengsan sbb dia nk rosakkan basikal aku, haha..tu masa umur 8,9 tahun..huhu. Skrg rasa mcm...kenapa aku buat semua tu?

Last one for now, kakak aku cakap muka aku nmpk tua, urat-urat timbul kat lengan mcm org tua.haha.. Nasib baik aku dh cukur misai, janggut. Bulu kaki tu tak pe lah..hewhew.

Okay.. bye.
thanks.    =)




Tuesday, 21 January 2014

Ter'busy'

Bismillah,

Kesibukan tu kita boleh dpt bila2 masa je. Time kerja, belajar, mengurus dan sebagainya. Dilema universiti ni, dalam mengejar matlamat untuk mendapatkan segulung ijazah yang membawa kelayakan, byk benda lain lagi yg kene ambil kira.

Terutama zaman skrg ni yg bukan hanya pandang pada akademik malah kelebihan2 yg lain seperti kemahiran sosial dan kepimpinan. So, nk dipendekkan cerita, jadi ulat buku sahaja tak cukup.

Sistem pembelajaran tak jauh beza dgn peringkat sebelumnya namun cara pembawakannya yang jauh berbeza. Honestly, kalau nk cakap psl merit, aku pun masa first year risau gila sbb merit sgt diperlukan utk stay kolej. Macam2 temuduga aku terlibat dan akhirnya aku dpt salah satu drpd projek mega kolej.
Bersyukur tapi gementar pada masa yg sama. Tapi aku memang minat pun dgn projek tu yg melibatkan anak yatim. Mungkin sbb aku pernah merasa keadaan seorang anak yatim yg serba kekurangan terutama kasih syg ibu bapa.

Jadi tujuan aku join projek tu bukanlah semata-mata untuk merit walaupun ianya penting. Kalau boleh sebenarnya aku tak mahu sama dgn pandangan org lain terhadap sesuatu perkara sbb bagi aku benda yg sama ni membosankan walaupun normal. Of course ada batas2 tertentu.

Tahun seterusnya, bila prestasi aku mula dilihat dan dinilai, macam2 plak projek lain yg panggil aku. Masa tu aku tahu aku kene belajar bagaimana untuk berkata tidak. Maksudnya untuk menolak tawaran. Bagi aku nk tolak tawaran ni bukan suatu yg mudah sbb kat kolej, kawan2 kita jgak yg ajak bukan org lain yg kita tak kenal. Kat situ kene pandai buat rundingan dgn cara yg baik dan rasional. Korang akan terdedah dgn lebih banyak persatuan, aktiviti fakulti, projek kolej..Tu belum masuk plan korang nk jenjalan dgn member kat sekitar KL ni. Harga mmg mahal, paling2 pun cuci mata je lah. hewhew

Bila dh 'busy', mmg susah la nk balik rumah. Kadang2 cuti sebulan pun tak dpt balik dan mula la kene bebel dgn mak. kenapa tak balik? keje byk sgt ke? bila boleh balik? Ayah aku mcm biasa je..hmmm

Rumah aku kat Rompin, Pahang dan bukan lah jauh sgt dari KL ni, tapi kalau dpt balik sehari dua je rasa mcm tak ada 'feel'. Nk jumpa dgn member sekolah lama lagi. Reunion dari dulu lagi rancang tapi mmg susah nk jadi. huhu

Hmmm..ok lah.
SYS..

=)

Sunday, 19 January 2014

Assalamualaikum,

So, kali ni just nk update ttg kem kepimpinan PERSADA selama 3 hari lepas.
Pengalaman yang menarik especially first day and second day. Belajar cara key-in data projek ke HEP dan sbgnya. Bagi aku benda ni penting sbb aku sendiri pun dah terlibat dgn banyak projek dan kene tahu banyak prosedur utk laksanakan sesuatu program. Then, dpt kenal 'watak' ahli yg lain.

Btw, kat kem tu pun byk kali mkn tapi memandangkan genetik aku yg cmni, makan 10 kali sehari pun susah nk gemuk.huhu. kalau dpt maintain badan cmni even lepas kawin..hmmmm. Kat kem tu pun aku ada jumpa kucing..huhu, rindu plak kucing lama.

Last skali, aku diberi tanggungjawab sebagai pengarah dlm salah satu program yg dirancang. Credit to mantan2 PERSADA yg byk membantu, sanggup dtg kongsi ilmu. I appreciate it. Ekspresi dlm hati..haha

GO GO GO PERSADA !!!

Hopefully dapat dijalankan dengan baik. First time jadi pengarah kat universiti. Sebelum ni paling tinggi, timbalan pengarah. Pening macam mana sekalipun, amanah tetap amanah. 4th sem yg mencabar tahun 2014.. Pray for me. =)









Saturday, 18 January 2014

Sadness then Sorrow~

                                                    Assalamua'laikum~~


 Well, this is part of my family's stories. Aku sebagai anak bongsu,hmmm..so, tak banyak benda aku boleh cerita..haha. Tapi banyak benda aku dengar daripada adik beradik aku yg lain. Bermula dari album gambar, gelak tawa hinggalah dibawa ke tangisan..huuuu. Kalau korang kenal dgn aku, sama sekolah dgn aku, maybe korang rasa aku ni mcm x kasar, susah nk marah and diam je. The answer to these factors is my family background. Semua org terdedah dgn keadaan sekeliling sejak dari kecil kan? di sekeliling mu....ada dinding dinding, ding ding ding. Rasanya Dato Siti x baca blog aku ni, so xpe..hehe

Baru2 ni pun byk benda dah jadi dan ramai org menerima ujian dari yang Maha Kuasa. Cuma kadang2 kita rasa masalah yg dihadapi tu terlalu berat utk diterima dan mula la komplain sana sini. Sedangkan Allah lebih tahu kemampuan sebenar kita. Ujian ni melatih kita supaya x putus asa, x putus harapan dan berdoa pada Dia. Pesanan utk diri sendiri juga sbb aku juga insan biasa malah mungkin lebih lemah drpd kalian dari sudut tertentu terutamanya agama.

Jahil ttg agama sendiri bg aku adalah sesuatu yg sangat dikesali/worse dan sebagainya. x kira betapa hebatnya kita dlm ilmu dunia, terasa diri masih kosong dgn kejahilan ilmu agama. Mungkin bukan sekarang tapi jauh di sudut hati, perasaan itu wujud dan worse scenario could happen bila kita hanya sedar perkara ni bila dh tua dan time tu dh start lenguh2 badan, penglihatan dh mula kabur dan pendengaran dh mula kurang sensitif. Masa tu baru terfikir hamba Tuhan jenis apakah diri ini..


(TT)

#exam#cuti#program

Mulakan dengan basmalah.

Entry kali ni, aku pun tak tahu nak cerita apa2 yg menarik. Ok la, aku baru lepas habis exam sem ke-3 di Universiti Malaya. last paper mlm Jumaat. Haa, nasib baik xde keliwon. haha. 
Tatkala kawan2 keriangan untuk cuti. Keriangan masa tu mengalahkan raya. Keluar dewan exam, terus keluar kamera bagai, snap sana sini. Masa tu jugaklah peluang kalau nk tengok muka2 pelik yang x pernah buat sebelum ni. 
Aku ni lain sikit, bukan nk cakap xde perasaan cuma sukar sedikit la nk express feeling through face. Psl tu aku kene improve, sbb tu aku decide utk join teater kat kolej. Sekali senaman muka belajar. 
Lagipun, aku x balik rumah pun cuti ni. Byk nk kene siapkan kertas kerja projek PERSADA(Felda), KEBATIM( kebajikan anak2 yatim) dan HALUSINASI(teater). that's why jugaklah muka aku xde expression sgt time habis exam sem ni.huhu
Ermmm, otw skrg ni, aku sedang mengikuti kem kepimpinan di Lembah Azwen. Kenal x tempat ni? dekat je dgn KL. Just take 40 minit la journey by bus from UM.
So, nnt aku bgtau psl kem ni di entry yg seterusnya. 
thanks for your time.

=)